Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

Dakisolatiepremie: Hoeveel premies krijg jij?

Sinds 1 januari 2020 is het in Vlaanderen verplicht om het dak te isoleren. Indien je dak niet geïsoleerd is, dan loop je het risico op strafpunten. Volgens de meest recente cijfers is zo’n 86% van de daken al geïsoleerd, maar dat betekent dus dat 14% nog steeds niet geïsoleerd is. Dat komt overeen met zo'n 450.000 woongelegenheden. Daarom stimuleert de overheid het aanbrengen van dakisolatie door middel van premies.

Voor een dakisolatiepremie kan je terecht bij twee instanties: de netbeheerder en de fiscus.

In dit artikel:

Dakisolatiepremie via de netbeheeder

In samenwerking met de Vlaamse Overheid kan je via je netbeheerder een premie krijgen voor het aanbrengen van dakisolatie, indien je voldoet aan bepaalde voorwaarden. De hoogte van de premie hangt bovendien af van de isolatiewaarde van de geplaatste dakisolatie.

Via aannemerDoe-het-zelf
Rd-waarde ≥ 4,5 m.K/W4 €/m22 €/m2

Om in aanmerking te komen voor de dakisolatiepremie van de netbeheerder, moet je voldoen aan enkele voorwaarden:

Dakisolatiepremie

Sociale dakisolatieprojecten

Voor bepaalde doelgroepen voorziet de netbeheerder een verhoogde premie voor dakisolatie. Het gaat dan vooral om zogenaamde beschermde afnemers, of afnemers met een actieve budgetmeter voor gas en elektriciteit. Voor deze doelgroep loopt de dakisolatiepremie op tot 18,5 euro per m² geïsoleerd dak. De Rd-waarde van de sociale dakisolatie moet minstens 3,5 m2K/W bedragen.


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Dakisolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Dakisolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met dakisolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de dakisolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
dakisolatie plaatsers

aanvraag starten


Belastingvermindering door de fiscus

UPDATE: De belastingvermindering is sinds 2017 afgeschaft. In sommige gevallen kom je nog wel in aanmerking voor de overgangsmaatregel. Lees meer op de website van de Vlaamse Overheid.

Via de fiscus kan je dan weer een belastingvermindering krijgen indien je investeert in dakisolatie. De belastingvermindering is enkel van toepassing wanneer je je dakisolatie laat plaatsen door een erkend aannemer.

PercentageMaximumbedrag
Belastingvermindering30% van factuurbedrag3.070 euro


Ook in het geval van de belastingvermindering dien je aan enkele voorwaarden te voldoen:

premie voor dakisolatie

Rekenvoorbeeld

Dankzij al deze premies en fiscale voordelen kan een investering in dakisolatie snel terugverdiend worden. Het is zeker niet uitzonderlijk om een investering in dakisolatie in minder dan twee jaar terug te verdienen. Laten we dit even van naderbij bekijken aan de hand van een rekenvoorbeeld.

Situatie:

Een Vlaams koppel is elk voor 50% eigenaar van een 15 jaar oude woning. Om hun energiefactuur te drukken, besluiten ze het dak van 100 m2 volledig te isoleren. Ze laten de dakisolatie aanbrengen door een aannemer, en betalen hiervoor een totale factuur (incl 6% BTW) van 3.000 euro. De dakisolatie heeft een Rd-waarde van 4,5 m²K/W.

Belastingvermindering

Aangezien de factuurdatum op 2017 staat, zal het koppel niet meer in aanmerking kunnen komen voor de belastingvermindering.

Dakisolatiepremie

Voor dakisolatie met een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W, geplaatst door een aannemer, bedraagt het premiebedrag 4 euro per m2. Voor de totale dakoppervlakte van 100 m2 bedraagt het premiebedrag dus 400 euro.

Totale subsidies

Belastingvermindering€ 0

Dakisolatiepremie€ 400


Totaal€ 400


Na aftrek van premie en belastingvermindering zal ons koppel dus nog slechts 2.600 euro moeten betalen. Reken hier nog eens de maandelijkse besparing op de energiefactuur bij, en je investering kan zelfs in minder dan 4 jaar terugverdiend worden.

CALCULATOR: Bereken zelf uw premies

Aan de hand van het bovenstaande rekenvoorbeeld is het duidelijk dat het berekenen van je premies geen makkelijke klus is. Je moet immers met vele dingen rekening houden. Daarom willen we je graag een handje helpen. Wij berekenen voor jou het premiebedrag op basis van de gegevens die je ingeeft in de onderstaande calculator.

Selecteer de oppervlakte van je dak (in m²)


Welke isolatie wil je plaatsen?


Ga je de isolatie zelf plaatsen?


Gaat het om een nieuwbouw of renovatieproject?Selecteer uw postcode
Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes