×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dakisolatie-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Glaswol dakisolatie: bereken uw geschatte premies en prijs

Glaswol is ongetwijfeld één van de populairste isolatiematerialen voor dakisolatie. Zeker bij doe-het-zelvers wordt glaswol heel vaak gebruikt, omwille van de makkelijke plaatsing. Het isolatiemateriaal heeft inderdaad heel veel mooie voordelen, die de keuze voor glaswol als dakisolatie kunnen rechtvaardigen. Laten we ze eens overlopen.

In dit artikel:

Glaswol dakisolatie

Voordelen en nadelen van glaswol als dakisolatie

+ Glaswol is heel makkelijk te plaatsen. Een beetje handig zijn is natuurlijk altijd welkom, maar je hoeft zeker geen specialist te zijn. Heb je een beetje klusser in je, dan kan je de glaswol dakisolatie makkelijk zelf aanbrengen. Hou rekening met onze handige tips hieronder!

+ Glaswol behoort tot de groep van de minerale wollen. Deze groep isolatiematerialen, waartoe bijvoorbeeld ook rotswol behoort, scoort zeer goed op het vlak van akoestische isolatie. Daarom wordt glaswol ook wel eens gebruikt voor het isoleren van muren, maar ook voor dakisolatie is dit zeker een mooi voordeel.

+ Het soepele karakter van glaswol is zeker ook een groot voordeel. Glaswol kan je makkelijk samendrukken, waardoor het zich makkelijk vastzet tussen de kepers van het houten raamwerk van je dakgebinte. Hierdoor verkleint de kans om koudebruggen.

+ Glaswol kan je verkrijgen in verschillende hoedanigheden. De meest courante zijn ongetwijfeld de isolatieplaten en de spijkerflensdekens. De dekens zijn soepeler, terwijl de isolatieplaten harder zijn. De platen kan je daarom ook gebruiken voor andere doeleinden, zoals het isoleren van de zoldervloer. De spijkerflensdekens lenen zich dan weer perfect voor het isoleren van oneffen oppervlakten.

+ Niet onbelangrijk indien het over de veiligheid gaat: glaswol is een heel brandveilig isolatiemateriaal.

+ Dampen en condensatie kunnen niet tot bij de isolatielaag geraken, omdat glaswol dakisolatie steeds voorzien moet worden van een dampscherm, dat de dampen afkomstig uit de woning tegenhoudt. Mocht er toch damp in de isolatielaag terecht komen, dan is het belangrijk dat de isolatie deze dampen niet vasthoudt. En dat is wat glaswol doet. Glaswol is met andere woorden een dampopen isolatiemateriaal, en laat dampen en condensatie langs het onderdak uit het dak ontsnappen. Hierdoor zal je geen vochtproblemen krijgen in je dak.

Het isolatievermogen van glaswol ligt iets lager dan dat van kunststof isolatiematerialen, zoals PUR en PIR. Glaswol heeft met andere woorden een lagere lambda-waarde, die schommelt tussen 0,030 W/mK en 0,040 W/mK.

Glaswol bestaat uit minerale vezels, die vrijkomen bij het plaatsen van de dakisolatie. Zeker bij het zagen of versnijden van glaswol, komen de vezels vrij in de lucht. Deze vezels kunnen irritaties en ontsteking van huid, ogen en luchtwegen veroorzaken. Zorg dus steeds voor beschermende kledij bij het plaatsen van glaswol.

Glaswol van Knauf


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Dakisolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Dakisolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met dakisolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de dakisolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
dakisolatie plaatsers

aanvraag starten


Hoe glaswol dakisolatie plaatsen? Enkele tips en tricks!

Glaswol is makkelijk zelf te plaatsen door iedereen die een beetje handig is aangelegd, maar toch doe je er goed aan om je vooraf goed te informeren. Een foutieve plaatsing kan de efficiëntie van dakisolatie helemaal teniet doen. En dat zou zonde zijn van de investering, en van de tijd en moeite die je hebt gestoken in het plaatsen van de isolatie. Lees dus zeker onze tips en tricks even door, vooraleer je begint met het plaatsen van glaswol.

Enkel voor hellende daken en zoldervloeren

Wil je glaswol gebruiken als dakisolatiemateriaal, hou er dan rekening mee dat dit enkel mogelijk is voor hellende daken en zoldervloeren. Glaswol wordt bij voorkeur geplaatst tussen de kepers van een spantendak of een gordingendak. Heeft je dak geen kepers of gordingen, dan moeten deze eerst worden aangebracht. Wil je een plat dak isoleren, dan raden we andere isolatiematerialen aan. Lees hierover meer in ons artikel over het isoleren van een plat dak.

Lees meer over het isoleren van een plat dak.

Glaswol

Dikte van de isolatielaag bepalen

De dikte van de isolatielaag hangt volledig af van de dikte van de kepers van je dakgebinte. Zorg dat de ruimte tussen de kepers over de volledige breedte is opgevuld, dus helemaal tot tegen het onderdak.

Het isolatiemateriaal aanbrengen

Het isolatiemateriaal moet uiteraard tussen de kepers van het houten dakgebinte geplaatst worden. Maar opdat het isolatiemateriaal zich goed zou vastzetten tussen twee kepers, snij je het best iets breder uit dan de ruimte die beschikbaar is tussen de kepers. Zorg voor een overschot van zo'n 1 à 2 centimeter.

Het dampscherm aanbrengen

Glaswol dakisolatie moet steeds geplaatst worden met een dampscherm. Dit moet vermijden dat dampen en condensatie afkomstig van binnenshuis de isolatielaag bereikt en aantast. Het spreekt voor zich dat het dampscherm ononderbroken moet zijn, om een optimale efficiëntie te hebben. Het mag dus niet doorboord zijn met bijvoorbeeld kabels en leidingen. Zorg ook voor een overlap van zo'n 10 centimeter bij de randen van twee dampschermbanen. Plak alles tenslotte goed af, met speciaal daarvoor voorziene kleefband. Vele isolatiemerken hebben hun eigen dampschermen en accessoires op de markt gebracht. Zo vind je bij Isover bijvoorbeeld de ISOVER Vario KM Duplex en bijhorende kleefband.

Isover Vario KM Duplex

Sommige glaswolrollen zijn reeds voorzien van een folie, zoals een aluminiumfolie, dat kan dienen als dampscherm. De kant met de folie moet dan uiteraard aan de warme kant worden aangebracht.

Knauf Glaswol

De afwerking

Nadat het dampscherm is geplaatst moet het dak natuurlijk nog verder worden afgewerkt. Dit doe je door op het dampscherm nog een lattenstructuur in hout of met metalen studs aan te brengen. Hou hierbij uiteraard rekening met het feit dat het dampscherm niet doorboord mag worden. Breng de lattenstructuur dus aan op de kepers van het houten dakgebinte. Bovenop de lattenstructuur kan je het dak nog verder afwerken met gyprocplaten.

Glaswol isolatiemerken

Glaswol is een populair isolatiemateriaal, en wordt door verschillende isolatiemerken op de markt gebracht. Als consument heb je dus een ruime keuze op vlak van isolatievermogen en dikte. Hieronder brengen we je wegwijs in het assortiment van deze isolatiemerken, hun lambda-waarde en hun prijs.

Isover

Isover is één van de bekendste merken in glaswol isolatie. De glaswolrollen in die typische gele kleur zijn heel populair bij doe-het-zelvers. In het assortiment van Isover komen we uitsluitend glaswol isolatie tegen. Het grootste deel van het Isover-assortiment bestaat uit isolatieplaten, maar met de Rollisol Plus vinden we ook een spijkerflensdeken. Lambda-waarden bij Isover schommelen tussen 0,040 W/mK voor de Rollisol Plus en 0,032 W/mK voor de ISOCONFORT 32 en de COMFORTPANEL 32.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
ISOCONFORT 35IsoverHellend dakIsolatieplatenGlaswol0,035 W/mK
ISOCONFORT 32IsoverHellend dakIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
COMFORTPANEL 32IsoverHellend dakIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
ROLLISOL PlusIsoverHellend dakSpijkerflensdekenGlaswol0,040 W/mK

Knauf

Ook Knauf is uiteraard een bekende naam in de isolatiewereld. Ook bij Knauf vinden we voornamelijk glaswol isolatie. Het merk heeft ook XPS-platen in het assortiment, maar deze zijn niet geschikt voor dakisolatie. In het assortiment voor dakisolatie vinden we vooral glaswolplaten voor het isoleren van hellende daken, al vinden we met de TR 312 ook hier een spijkerflensdeken. De lambda-waarden bij Knauf variëren van 0,040 W/mK voor de TR 312 tot 0,032 W/mK voor de MULTIFIT 032 en de TP 138.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
TR 312KnaufHellend dakSpijkerflensdekenGlaswol0,040 W/mK
MULTIFIT 035KnaufHellend dakIsolatieplatenGlaswol0,035 W/mK
MULTIFIT 039KnaufHellend dakIsolatieplatenGlaswol0,039 W/mK
MULTIFIT 032KnaufHellend dakIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
TP 138KnaufHellend dakIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK

URSA

Glaswol dakisolatie vind je ook bij URSA, een merk dat misschien niet zo bekend is als Isover en Knauf, maar met een assortiment dat zeker even uitgebreid is. Bij URSA vind je enkel glaswolplaten, en geen spijkerflensdekens. Alle isolatieplaten hebben het isoleren van een hellend dak als voornaamste toepassing, met uitzondering van de URSA 22, die bedoeld is voor het isoleren van een zoldervloer. De lambda-waarden van de URSA-producten schommelen tussen 0,040 W/mK voor de URSA 12 en de URSA 22, en 0,032 W/mK voor de HOMETEC 32.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
PURE 35 QNURSAHellend dakIsolatieplatenGlaswol0,035 W/mK
HOMETEC 32URSAHellend dakIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
HOMETEC 35URSAHellend dakIsolatieplatenGlaswol0,035 W/mK
URSA 12URSAHellend dakIsolatieplatenGlaswol0,040 W/mK
URSA 22URSAZoldervloerIsolatieplatenGlaswol0,040 W/mK

Prijs van glaswol dakisolatie

De prijs van glaswol dakisolatie ligt iets lager dan de prijs voor bijvoorbeeld kunststof isolatie, zoals PUR. Glaswol is al te verkrijgen voor een prijs per vierkante meter vanaf 5 euro. Voor deze prijs heb je glaswolplaten met een dikte van zo'n 60 mm. Hou er rekening mee dat dit waarschijnlijk niet voldoende is om in aanmerking te komen voor een dakisolatiepremie, waarvoor de Rd-waarde minstens 3,5 m.K/W moet bedragen. Voor een dikte van 60 mm glaswol kom je zeker niet aan een Rd-waarde van 3,5 m.K/W.

Lees meer over de voorwaarden voor het verkrijgen van een dakisolatiepremie.

Om wel deze norm te halen, moet je isolatielaag minstens 120 mm dik zijn. De prijs per vierkante meter voor isolatie met een dikte van minstens 120 mm schommelt tussen de 10 euro en de 20 euro. Voor details verwijzen we je door naar de merkenpagina's, waar de prijs per product en per dikte geafficheerd staat. Voor een prijs op maat inclusief plaatsing, raden we je aan om offerte's op maat aan te vragen.
CALCULATOR: Bereken de geschatte prijs en premies voor je glaswol isolatie (UPDATE 2022)

Van plan om je dak te isoleren met glaswol? Dan ben je vast benieuwd naar de totale kostprijs en de premies die je voor je dakisolatie kan krijgen. Maak hier de berekening.

Selecteer de oppervlakte van je dak (in m²)


Welke isolatie wil je plaatsen?

TIP: Maak gebruik van onze productfilter om een geschikt isolatiemateriaal te vinden.


Ga je de isolatie zelf plaatsen?

LET OP: sinds 2021 krijg je geen premie meer indien je de isolatie zelf plaatst.


Gaat het om een nieuwbouw of renovatieproject?Maak je gebruik van een meter met uitsluitend nachttarief?

NIEUW sinds 2021: Klanten met 'uitsluitend nachttarief' komen in aanmerking voor een hogere premie.


Ben je van plan om het plaatsen van isolatie te combineren met asbestverwijdering?

NIEUW sinds 2021: Indien je het plaatsen van dakisolatie combineert met asbestverwijdering, dan stijgt het premiebedrag met 8€/m².


Ben je een beschermd afnemer?

Beschermde afnemers kunnen een hogere premie krijgen. Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas.


Selecteer uw postcode

Sommige gemeenten geven een bijkomende premie voor het plaatsen van dakisolatie, bovenop de premie van de netbeheerder.

Vergelijk de prijzen van meerdere aannemers!

Offertes aanvragen is steeds gratis én vrijblijvend 👍


dakisolatie plaatsers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes