×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dakisolatie-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Hoeveel dakisolatie moet je plaatsen?

Met dakisolatie kan je veel energie besparen, dat is bekend. We hoeven je dus niet meer te overtuigen van de voordelen van dakisolatie. Maar misschien heb je wel nog enkele vragen omtrent de plaatsing van dakisolatie. Eén van de meest gestelde vragen bij consumenten is: "Hoeveel dakisolatie moet ik nu eigenlijk plaatsen?". Het antwoord is heel eenvoudig: "Zoveel mogelijk!". Hoe meer isolatie je plaatst, hoe meer energie je zal besparen. Zo eenvoudig is het.

Maar andere factoren spelen natuurlijk ook een rol. Zo is er natuurlijk de prijs. Hoe meer isolatie je plaatst, hoe hoger de prijs. Je dient dus een mooi evenwicht te vinden tussen de juiste hoeveelheid dakisolatie en de juiste prijs.

Daarnaast speelt ook de hoeveelheid leefruimte een rol. Plaats je meer isolatie, dan zal je ook inleveren aan woonruimte. Vooral voor mensen die reeds krap wonen kan dit een argument zijn dat een belangrijke rol speelt.

In dit artikel:

dikte van dakisolatie


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Dakisolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Dakisolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met dakisolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de dakisolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
dakisolatie plaatsers

aanvraag starten


Wettelijke normen (BEN-eisen)

Voor nieuwbouwwoningen of woningen die grondig gerenoveerd worden, zijn er wettelijke normen vastgelegd. Vandaag de dag verschillen de eisen nogal, maar gaandeweg zullen deze normen evolueren naar een meer standaard normenpakket, de zogenaamde BEN-eisen. Deze eisen gelden vanaf 2021. Indien je dus een beetje vooruitziend bent, dan is het interessanter om meteen aan deze eisen te voldoen.

De BEN-eisen houden in dat elke vloer, muur of dak vanaf 2021 een U-waarde van maximaal 0,24W/m²K moet hebben. De U-waarde is de warmtedoorgangscoëfficient, en drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde, per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand, vloer of dak doorgelaten wordt. Hoe lager de U-waarde, hoe beter.

De U-waarde kan berekend worden aan de hand van deze eenvoudige formule:

U-waarde (in W/m²K) = 1 / R-waarde (in W/m²K)

Op basis van het isolatiemateriaal dat je kiest kan je dus makkelijk berekenen hoeveel de U-waarde van je dak zal bedragen.

Welke isolatie wil je plaatsen?Vlaamse dakisolatienorm

Voor bestaande woningen is er sinds 1 januari 2015 de Vlaamse Dakisolatienorm als richtlijn. Deze norm geldt enkel voor daken van zowel woningen als huurwoningen, die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Via het systeem van de Vlaamse Dakisolatienorm kan een woning strafpunten krijgen indien die woning niet aan de vooropgestelde isolatie-eisen voldoet. Vanaf 15 strafpunten kan een woning ongeschikt verklaard worden.

Het systeem van strafpunten is vooral belangrijk voor mensen die hun woning willen verhuren of verkopen. Het aantal strafpunten geeft kopers of huurders immers een idee over hoe een woning presteert op vlak van energiebesparing.

Concreet zegt de Vlaamse Dakisolatienorm dat een dak een R-waarde van minstens 0,75 m² K/W moet hebben. Wie de isolatiematerialen en diktes op deze website heeft geanalyseerd, weet dat dit snel kan behaald worden met 3 à 4 centimeter isolatie, uiteraard afhankelijk van het isolatiemateriaal. Maar, wie niet aan die R-waarde van 0,75 m² K/W komt, krijgt dus strafpunten. Het aantal strafpunten dat je krijgt, hangt enerzijds af van de periode, en anderzijds de grootte van het dak. Hoe groter het dak, hoe meer warmte er potentieel kan ontsnappen indien er geen isolatie is, en dus hoe meer strafpunten.

In de tabel hieronder zie je het aantal strafpunten dat je krijgt, afhankelijk van de periode en de grootte van het dak:

PeriodeDak < 16 m2Dak > 16 m2
1/01/2015 t.e.m. 31/12/201713
1/01/2018 t.e.m. 31/12/201939
Vanaf 1/01/2020915

Streef naar beter

De wettelijke eisen en normen beschouw je best als een indicator voor het minimum aantal isolatie dat je moet plaatsen. Dit wil zeggen dat je best beter doet dan deze normen om een goed presterend isolatieschild te creëren. Hoe meer je isoleert, hoe beter.

Anderzijds mag je ook niet over-isoleren. Vanaf bepaalde diktes begint de terugverdientijd van je isolatie te dalen, en dan wordt het uiteraard economisch niet meer interessant. Je dient dus een evenwicht te vinden tussen de dikte van de isolatie en de prijs die je ervoor betaalt.

Onze calculator kan je alvast op weg helpen. Geef enkele gegevens over je dak in, alsook de isolatie die je wil plaatsen, en wij berekenen in jouw plaats de terugverdientijd van je investering!

dakisolatie calculator

Wanneer heb jij je isolatie terugverdiend?

Bereken je terugverdientijd op basis van je dakgrootte, en gekozen isolatie en je premies en subsidies. Vind de ideale isolatiedikte!

Bereken je terugverdientijd

Gratis offertes voor het plaatsen van dakisolatie

Benieuwd hoeveel het zou kosten om dakisolatie te laten plaatsen door een erkend aannemer? Vul het formulier in, en wij gaan op basis van jouw gegevens op zoek naar geschikte specialisten in jouw regio. Je krijgt van hen een gratis offerte op maat opgestuurd, zodat je rustig meerdere offertes kan vergelijken. Kies zelf voor de specialist die je de beste offerte voorlegt.

Niet tevreden over de offertes die je ontvangen hebt? Niet erg, alle offertes zijn gratis en vrijblijvend.


dakisolatie plaatsers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Lees onze blog